• No Products in the Cart
  • No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

De duinen als decor voor kunst

  • Marina
  • aug 25, 2019
De duin als decor

Met de zon in het gezicht op de fiets langs optredens in het Heemskerkse duinlandschap. Het is als Oerol, maar dan dichtbij huis. De schoonheid van de duinen in combinatie met zang, theater en muziek creëren blije gezichten.

Het Duinfestival Heemskerk beleefde zaterdag zijn vierde editie met 150 deelnemers en zeven optredens.

Het festival is de ultieme mogelijkheid om de natuur op een andere manier te beleven, vindt gepensioneerde boswachter Kees Zonneveld. „De natuur inspireert. Je wordt verrast door verschillende kunstuitingen”, zegt hij bij de opening. Daarna zit hij zelf in de schaduw te luisteren naar de lieflijke liedjes van Dr Anders. „De duin is een prachtig decor voor kunst.”

Onze duinen
Drie groepen van vijftig man en vrouw fietsen met een vrijwilliger door het PWN-gebied met als eindbestemming het strand. Marjan van der Voort zit in de eerste groep. „Ik moet gauw klaar staan”, zegt ze als Ruud van der Heide de groep verzamelt. „Ik vind de combinatie tussen cultuur en de duinen leuk”, vertelt de Heemskerkse. „Het zijn onze duinen. Ik wandel hier altijd.”

Van der Heide leidt de toeschouwers langs een diversiteit aan optredens. De eerste stop is dans en theater van Halte 6 met de voorstelling ’Ik vrouw’. „Wat ik mooi vind, is dat elke voorstelling een eigen dynamiek heeft”, vertelt Van der Heide. Zitten de deelnemers bij het eerste optreden nog in het gras en op hooibalen, bij de tweede stop (Dr Anders) zitten ze op het zand.

Arnold en Herma Sprengers pakken hun strandstoelen en zetten die tegenover Dr Anders in de zon. „Ik was wetenschapper tot mijn ontslag. Toen werd ik iets anders”, vertelt hij. Het echtpaar Sprengers zit er comfortabel bij als Dr Anders kleinkunstliedjes vertolkt. „Een ontspannen sfeertje”, zegt Arnold. Andere bezoekers leggen hun handdoeken in het zand en gaan erop zitten. Blikjes bier komen tevoorschijn. Ook handdoekjes om het zweet van het voorhoofd te vegen. De zon is heet en dwingt meerdere bezoekers op zoek te gaan naar schaduw.

Handpan
Schaduw is er volop bij Chris Colleye. Naast picknickkleedjes komen hapjes uit de fietstassen. Kaasblokjes, wraps, worstjes. Colleye speelt op de handpan. De klanken, de zonnestralen en het geritsel van de bladeren zorgen voor complete rust en vrede. Maar Colleye daagt zijn toeschouwers ook uit om op de maat mee te klappen. „Het was leuk, ze deden lekker mee.”

Aad Priester geeft als dank een glaasje prosecco aan Colleye. „De fles is leeg. We zijn met z’n vieren”, glimlacht hij. „We hebben nog flesjes wijn en kaas. Dus daar redden we de vrijheid wel mee. Het is een echt uitje”, zegt de Beverwijker. Dan stapt hij op de witte fiets van zijn dochter, op naar het volgende intermezzo. „Het leukste uitje van de zomer. In onze eigen achtertuin.”

Bron: Noordhollands Dagblad, augustus 2019
Foto: Ronald Goedheer

YOU MIGHT ALSO LIKE