• No Products in the Cart
  • No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Jonge muziekmakers blazen en toeteren ‘t dak eraf

  • Marina
  • apr 15, 2019
Marina de Haan Noordhollands Dagblad

HEEMSKERK – Seth (9) gaat tot het uiterste om geluid uit de bugel te krijgen. Zijn gezicht loopt rood aan, maar dat hindert niet. Hij houdt de laatste noot zo lang mogelijk aan. Hij blaast nog nét iets harder en valt op z’n knieën. Als de dirigent het stopsignaal geeft, snakt hij naar lucht.

De zaal van het Heemskerkse gemeentehuis is afgeladen met ouders, opa’s en oma’s, klasgenootjes en juffen en meesters. “U bent vast benieuwd wat we met uw kinderen hebben uitgespookt in tien lessen?”, vraagt Ruud Pletting, docent bij Cultuurhuis Heemskerk en dirigent. De 56 kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Otterkolken hebben in tien weken de basisbeginselen van een blaasinstrument geleerd. Nu voeren ze samen met St Caeciliamuziekstukjes op. Het is de afsluiting van het scholenproject.

Pletting: “We hebben ongelooflijk veel lol gehad, de leerlingen waren zo enthousiast.” Dat enthousiasme is terug te zien: de kids zijn niet te houden. Nog voordat het moment is aangebroken om te toeteren, persen ze al hun lucht in de koperen blaasinstrumenten. De leerlingen zijn verdeeld in vijf groepen: bugel en trompet, trombone, bariton, saxofoon en klarinet.

Jara (9) loopt kordaat naar haar plek. “Even m’n papiertjes op de vloer”, mompelt ze. Met haar zwarte cowboylaarzen zorgt ze ervoor dat haar blaadjes met noten niet wegwaaien. “1,2,3,4!”, buldert dirigent Ruud door de microfoon. Het leerlingenorkest toetert het liedje ‘Mieke heeft een lammetje’. “Wie is Mieke?”, vraagt een jongetje uit het publiek nog. Voor het antwoord is geen tijd. Op de eerste rij wordt hij bijna weggeblazen door de jonge muziekmakers. Jara kijkt geconcentreerd naar de noten op de vloer en speelt met hart en ziel. Een Candy Dulfer in de dop.

Achter Jara staat Lionel. Zijn trombone heeft iets meer ruimte nodig. “Ik vind het leuk dat ie veel soorten schuifdingen heeft”, zegt de 8-jarige, die de best geklede jongen van het orkest is met zijn felgroene, bijna lichtgevende, sneakers en een jasje en dasje. Moeder Jenny Venema is hartstikke trots. “Een goed idee om kinderen zo kennis te laten maken met muziek. Toen Lionel na de kerstvakantie met zijn trombone thuiskwam, ging het nog door merg en been. Maar nu herkennen we de melodie.”

“Muziek is goed voor de bovenkamer”, zegt Pletting een aantal keer. “Muziek moet écht!”

Bron: Noordhollands Dagblad, april 2019
Foto: Brett Sayles, Pexels

YOU MIGHT ALSO LIKE