• No Products in the Cart
  • No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Een theaterweekend vol zang, dans en magie

  • Marina
  • jan 28, 2019
Marina de Haan foto Pexels

Het is Nationaal Theaterweekend. Reden genoeg voor het Kennemer Theater, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek IJmond Noord om hun deuren op zaterdag te openen. Een dag vol workshops, optredens en exclusieve rondleidingen.

Tafelgoochelaar Peppino schuift met zijn rijdbare tafel overal tussendoor. Bezoekers blijven in verwondering achter van zijn magie. ,,Ik snapte er geen hond van’’, zegt Rob Uijlings. ,,En je staat er met je neus boven op. Kansloos was ik, kansloos’’, lacht Uijlings, die zelf bezoekers vertelt over het Lucasgilde, een schilder- en tekenvereniging.

De goochelaar laat de foyer van het Kennemer Theater achter zich en vervolgt zijn weg naar Cafe d’entree. Daar zit een handjevol mensen te kijken naar een nu nog lege vleugel. Een echtpaar wordt opgehaald voor een theatraal kijkje achter de schermen van het Kennemer Theater. Ondertussen ziet de goochelaar zijn kans schoon, hij stelt zich voor aan Annemieke van Amersfoort.

Verhaal vertellen
Zij wacht op de workshop zang, maar tijd voor een truc is er zeker. ,,Mag ik deze truc nog even afmaken?’’, vraagt de Volendamse goochelaar vriendelijk aan Marianne Kloeze, als zij bijna begint met de workshop. Dat is helemaal prima. Kloeze neemt vast plaats achter de vleugel en heet daarna haar vier cursisten welkom. ,,We gaan vandaag een kleinkunstliedje zingen. Dat zijn verhaalliedjes, soms komisch, soms dramatisch. Het gaat vooral om het verhaal vertellen’’, zegt de jonge docente als ze het liedje ‘Het regent zonnestralen’ van Acda en De Munnik uitdeelt.

Na het opwarmen van de stemmen, zingen de vier vrouwen de eerste regels van het lied. Bezoekers van het café, die de zaterdagkrant zitten te lezen onder het genot van een bak koffie, kijken op en luisteren aandacht naar het pianospel en de zang. ,,Wilt u meezingen mevrouw?’’, vraagt Kloeze aan één van die bezoekers. Dat wil mevrouw niet, waarop de workshop zang enthousiast verder gaat. In het hele café is de fijne sfeer voelbaar.

Geen Spaans, geen Italiaans
Alsof de ruimte vast is opgewarmd voor het pop- en musicalkoor Take It Easy dat een thuiswedstrijd speelt, omdat hun repetitieruimte in het theater is. Onder leiding van Gijs Braakman zingt het koor, allen gehuld in diverse tinten wit en grijs, een aantal liederen. Een van de zangeressen deelt mee: ,,We beginnen met een lied dat geen Spaans en geen Italiaans is. Doet u vooral geen moeite het te verstaan, maar geniet!’’

Caroline Al en zus Bernadette luisteren aandachtig. ,,We hebben net gekeken bij een dansworkshop met een bungeekoord. Het was prachtig, al durf ik het zelf niet.’’

Bron: Noordhollands Dagblad, januari 2019

 

YOU MIGHT ALSO LIKE